Края на играта – част първа

Края на играта -  част първа
Края на играта -  част първа

Края на играта –  част първа

Развитието на парите проследено от създаването им до днешни времена може да видите в публикацията  Пари, пари, пари, но цялата добре замислена манипулация се провали през 60-70 – те години на XX век.

Провала на манипулаторите е щастие за масата от народа и се изрази в голяма и богата средна класа характерна за почти всяка държава в този период. „Богатата“ средна класа е ужаса за управляващите, тя има достатъчно време да се замисли за мира и климата, и за важните неща в живота. Да се бунтува и да иска повече права и свободи.

Нещо трябваше да се направи, нещата не вървяха по плана на кукловодите.

И готово бяха направени много неща, които ще разгледаме в няколко публикации. Темата на днешната е едно фундаментално изобретение, което промени играта.

Кредитната – дебитната карта

Кредитната – дебитната карта

Кредитната – дебитната карта

Няма да се спираме  на историята на кредитната и дебитната карта, важното е че през 70-те години на миналия век, те бяха разпознати от онези хора като панацея, и с добра реклама и маркетинг за 20-30 години те ги наложиха на целия свят и по този начин промениха посоката на света. Широкото навлизане в живота на картите промени играта. От един свят на мислещи хора бавно и полека се превръщаме в свят от зомбита.

Как стана това ?

За да разберем как се случи първо трябва да си припомним една от целите на манипулаторите :

  • Пълен контрол.
Свобода

Свобода

И картата се вписва идеално, ето как:

Първото и най-важно преимущество на карата, бе това, че без да се печатат нови пари реално се появиха нови пари, което както се сещаме доведе до световна инфлация и изяде спестяванията на средната класа и я върна на мястото. Там където се работи месец за месец и парите ти стигат точно и само за това и то ако непрестанно ги пестиш и се притесняваш ще стигнат ли или не. Спокойствие не трябва да има, масата трябва да е притеснена дали ще изкара до края на месеца. Така хората ще са послушни и мирни роби, защото знаят, че ако направят нещо и ги уволнят веднага умират от глад, тъй като нямат нищо спестено и заделено.

Второ – картата измъкна парите на средната класа и ги направи длъжници. Липсата на контакт със самите пари при разплащанията отпуши пазара, развърза кесията и т.н., но в крайна сметка доведе до липса на пари у средната класа. Неподготвените и неимунизирани хора с лека ръка подават картата тук и там и още много преди края на месеца виждат съобщението „недостатъчна наличност“.

Тук „услужливите“ банки (които са собственост на онези) веднага помагат с кредитна карта или с кредит. Важното е да се зароби в дълг масата, така ще е тиха и кротка. Ако случайно видим, че има излишък от пари и тя започва да милсли и да се надига, много лесно я укротяваме с повишаване на лихвите по кредитите.

Трето, но не по важност е възможността да се изследва т.н. „потребителско поведение“.

Така маркетолози и хиляди други, работещи за и в услуга на онези дадоха мощно оръжие на управляващите. Сега те вече знаеха точно какво прави мишлето с парите, които те така щедро му даваха. Кой магазин посещава, каква част от парите дава за храна, за горива или други стоки и услуги.

Станахме лесна мишена и това позволи да се нанесат последните и може би фатални удари на хората (масата)  – точно за тези финални удари ще разсъждаваме в следващата публикация – СКОРО!

Края на играта -  част първа

Края на играта –  част първа

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *