Robert Anton Wilson, Quantum Psychology: How Brain Software Programs You and Your World

Според Brain/Mind Bulletin (May 1988) Джон Бсъ1>фуч от университета ,Дюк“ е установил отрицателна коргла ция между подозрителността и дълголетието. В извадка от 500 по-възрастни мъже и жени, чието здраве с наблюдавал в продължение на 15 години, Беърфут открил, че:
(а) тези, които имат високи резултати по подозрителност, цинизъм и враждебност, умират по-скоро от всички останали; (б) тази висока смъртност сред лицата със Сценарии на губещи остава константна, когато се сравнява по възраст, пол, предишно здравословно състояние, начин на хранене и дори „лоши навици“. (Тези. които пушели, и останали по принцип оптимистично настроени, живели по-дълго от онези, които пушели и се тревожели за това.) (в) лицата с най-високи резултати по враждебност, демонстрирали смъртност, която е повече от шест пъти по-висока от останалите.
В свързано изследване [Brain/Mind Bulletin, August 1988) Шели Тейлър от университета на Калифорния в Лос Анджелис и Джонатан Браун от Южнометодическия университет отхвърлят конвенционалната идея, че тези с високи резултати по „психично здраве“ имат по-малко илюзии от останалите. Точно обратното: според това изследване лицата с високи резултати но „психично здраве“ обикновено имат
доста илюзорни убеждения. Сред най-често срешаните илюзии на психично здравите са:
(а) изключително положителни становища за себе си; (б) удобно „забравяне“ на отрицателните факти за себе си; (в) илюзорни убеждения, че имат повече контрол, отколкото е в действителност; (г) „нереалистичен“ оптимизъм по отношение на себе си; (д) „нереалистичен“ оптимизъм за бъдещето по принцип; (е) „анормална“ бодрост.
Искате ли да имате този вид „илюзии“, или по-скоро бихте се придържали към „суровия реализъм“, за да умрете по-скоро от онези заблудени глупаци?

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *